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국립순천대 식품영양학과, ‘2025 광주식품대전’ 창업요리대전서 금상·장려상 수상에 대한 상세정보
국립순천대 식품영양학과, ‘2025 광주식품대전’ 창업요리대전서 금상·장려상 수상
작성자 대외협력본부 등록일 2025.06.17

- 지속가능성·창의성 살린 실무형 요리 콘텐츠로 현장 역량 인정




국립순천대학교(총장 이병운) 식품영양학과는 지난 5월 29일부터 6월 1일까지 광주 김대중컨벤션센터에서 열린 ‘2025 광주식품대전’ 부대행사로 진행된 친환경 K-FOOD 창업요리대전에 참가해 금상 1팀, 장려상 2팀이라는 성과를 거뒀다.

‘2025 광주식품대전’은 광주광역시가 주최하는 호남권 최대 규모의 식품 박람회로, 올해로 20회를 맞았다. 300여 개 식품 관련 기업이 참여하고 450개 부스가 운영된 이번 박람회는 B2B(기업 간 거래)와 B2C(소비자 대상 거래)를 아우르는 산업 전시회로, 식품산업의 최신 흐름과 창의적 시도를 한자리에서 볼 수 있는 행사였다.

국립순천대 식품영양학과는 윤보람 교수의 지도를 받아 지속가능성, 지역 식재료 활용, 창의성, 실현 가능성 등을 종합적으로 고려한 요리 콘텐츠를 개발해 대회에 참가했다.

특히 금상 수상 팀은 완성도 높은 작품과 프레젠테이션으로 현장 전문가들로부터 큰 호평을 받으며, 실무형 역량을 인정받았다. 대파 장아찌를 활용한 새우 냉채, 대파 소고기 말이, 대파뿌리를 우린 대추차와 쌀강정, 대파소스 등 대파의 전 부위를 활용한 창의적 조리 콘텐츠를 선보였다. 구이, 숙성, 끓이기 등 다양한 조리 기법을 적절히 조합해 맛의 깊이와 식감의 풍부함을 구현했으며, 폐기되기 쉬운 파 뿌리까지 차와 소스에 활용해 친환경성과 식재료의 지속가능성에 대한 메시지를 효과적으로 담아냈다.

윤보람 교수는 “이번 창업요리대회 및 박람회 참가를 통해 학생들이 식품영양 분야의 사회적 역할과 전문성을 체감하고, 진로에 대한 방향성과 가능성을 구체적으로 설계하는 계기가 되었길 바란다”며, “앞으로도 현장 중심 교육과 실습 기회를 지속 확대하겠다”고 밝혔다.

이번 수상은 학생들의 전공 기반 창의성과 실무 능력을 실질적으로 입증한 결과이며, 지역 식품산업과 대학 교육의 연계 강화에도 긍정적인 기여를 한 것으로 평가된다.








Sunchon National University Students Win Top Prizes at 2025 Gwangju K-FOOD Start-up Cooking Contest


Students from the Department of Food and Nutrition at Sunchon National University (President: Lee Byung-woon) achieved outstanding results at the “2025 Gwangju K-FOOD Start-up Cooking Contest,” held as part of the 2025 Gwangju Food Expo from May 29 to June 1 at the Kimdaejung Convention Center in Gwangju. The university teams won one gold and two encouragement prizes.


Celebrating its 20th edition this year, the Gwangju Food Expo is the largest food exhibition in the Honam region, hosted by the city of Gwangju. The event brought together over 300 food-related companies and 450 booths, showcasing the latest trends and innovations in the food industry through both B2B and B2C exchanges.


Under the guidance of Professor Yoon Bo-ram, the participating students developed culinary content based on themes such as sustainability, the use of local ingredients, creativity, and practical feasibility.


The gold-winning team received high praise from industry experts for their high-quality presentation and culinary execution. Their menu featured a creative use of scallions, incorporating every part of the vegetable?from scallion pickled shrimp salad and beef rolls to scallion root-based jujube tea and rice crisps. By combining diverse cooking methods such as grilling, aging, and simmering, the team successfully enhanced both flavor and texture while delivering a strong message of eco-friendliness and ingredient sustainability.


Professor Yoon Bo-ram commented, “This competition offered students a valuable opportunity to understand the social role and expertise required in the field of food and nutrition. I hope it also helped them clarify their career goals.” She added, “We will continue to expand hands-on training and field-based learning opportunities.”


The awards are seen as a testament to the students’ creativity and practical skills grounded in their major, and they also highlight the strengthening linkage between local food industries and university education.


문의처

생명산업과학대학 식품영양학과

책임자

교 수

윤보람

061)750-3658

담당자

조 교

강유진

061)750-3650

배포처

대외협력본부 대외협력과

책임자

과 장

김규환

061)750-3191

담당자

담 당

박세리

061)750-3001

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