응용영양학 실험실 소개
응용영양학실험실은 ① 만성질환 예방에 도움이 될 수 있는 식품, 영양소, 식품 소재 등의 생리활성 효능 규명과 ② 이를 이용한 메디푸드(건강지향식품, 건강기능성 소재 등)를 개발하는 연구를 수행하고 있습니다.
주요 경력
- 국립순천대학교 식품영양학과 부교수, 2025
- 국립순천대학교 식품영양학과 조교수, 2021~2024
- 광양시어린이·사회복지급식관리지원센터 센터장, 2023~
- (재)목포수산식품지원센터 선임연구원, 2015~2020
대외활동
- 동아시아식생활학회 전남지부장, 현재
- 한국영양학회 대의원, 현재
- 한국영양학회 신진과학자 특별위원회 위원, 현재
- 한국식품영양과학회 정회원, 현재
- 전남 테크노파크 ‘어묵 연육 대체제 개발’기획과제 위원, 2020
- 환경부 ‘국립호남생물자원관 연구계획 수립’ 자문의원, 2019
수상경력
- 전남도지사 표창, 2019
- 목포시정유공 표창, 2017
연구논문
국외
- Effects of various drying methods on physicochemical characteristics and textural features of yellow croaker(Larimichthys polyactis). Foods. 9:196. (2020)
- Protective effects of methoxsalen supplementation on chronic alcohol-induced osteopenia and steatosis in rats. Molecules. 25:1177. (2020)
- Defatted Tenebrio molitor Larva Fermentation extract modifies steatosis, inflammation and intestinal microflora in chronic alcohol-fed rats. Nutrients. 12:1426. (2020)
- Heshouwu (Polygonum multiflorum Thunb.) Extract Attenuates Bone Loss in Diabetic Mice. Prev. Nutr. Food Sci. 24(2):121-127. (2019)
- Gentiopicroside isolated from Gentiana scabra Bge. inhibits adipogenesis in 3T3-L1 cells and reduces body weight in diet-induced obese mice. Bioorg Med Chem Lett. 29(14):1699-1704. (2019)
- Heshouwu(Polygonum multiflorum Thunb.) ethanol extract suppresses pre-adipocytes differentiation in 3T3-L1 cells and adiposity in obese mice. Biomed Pharmacother. 106:355-362. (2018)
- Methoxsalen and Bergapten Prevent Diabetes-Induced Osteoporosis by the Suppression of Osteoclastogenic Gene ex-pression in Mice. Int J Mol Sci. 106:355-362. (2018)
- Scopoletin Supplementation Ameliorates Steatosis and Inflammation in Diabetic Mice. Phytother Res. 31:1795-1804. (2017)
- Anti-obesity and anti-hepatosteatosis effects of dietary scopoletin in high-fat diet fed mice. Journal of Functional Foods. 28:433-446. (2016)
- Anti-adipogenic and anti-diabetic effects of cis-3’,4’- diisovalerylkhellactone isolated from Peucedanum japonicum Thunb. leaves in vitro. Bioorg Med Chem Lett. 26:4655-4660. (2016)
- Anti-steatotic and anti-inflammatory roles of syringic acid in high-fat diet-induced obese mice. Food Funct. 7:689-697. (2016)
- Coordinated regulation of scopoletin at adipose tissue-liver axis improved alcohol-induced lipid dysmetabolism and inflammation in rats, Toxicol Lett. 237:210-218. (2015)
- Anti-inflammatory and antioxidant effects of umbelliferone in chronic alcohol-fed rats. Nutr Res Pract. 9:364-369. (2015)
- Long-term supplementation of esculetin ameliorates hepatosteatosis and insulin resistance partly by activating AdipoR2?AMPK pathway in diet-induced obese mice. Journal of Functional Foods, 15:160?171. (2015)
- Effects of ursolic acid on glucose metabolism, the polyol pathway and dyslipidemia in non-obese type 2 diabetic mice. Indian J Exp Biol. 52(7):683-691. (2014)
- Dietary umbelliferone attenuates alcohol-induced fatty liver via regulation of PPARα and SREBP-1c in rats. Alcohol. 48(7):707-715. (2014)
- Anti-obesity and anti-insulin resistance effects of tomato vinegar beverage in diet-induced obese mice. Food Funct. 5(7):1579-1586. (2014)
- Long-term supplementation of umbelliferone and 4-methylumbelliferone alleviates high-fat diet induced hypertriglyceridemia and hyperglycemia in mice. Chem Biol Interact. 5:9-16. (2014)
- Platycodi radix saponin inhibits α-glucosidase in vitro and modulates hepatic glucose-regulating enzyme activities in C57BL/KsJ-db/db mice. Arch Pharm Res. 37:773-782. (2014)
- Scopoletin prevents alcohol-induced hepatic lipid accumulation by modulating the AMPK-SREBP pathway in diet-induced obese mice. Metabolism. 63:593-601. (2014)
- Low doses of curcumin protect alcohol-induced liver damage by modulation of the alcohol metabolic pathway, CYP2E1 and AMPK. Life Sci. 93:693-699. (2013)
- Comparative study of the hepatoprotective efficacy of Artemisia iwayomogi?and Artemisia capillaris on ethanol-administered mice. J Food Sci. 76:T207-211. (2011)
- Anti-visceral obesity and antioxidant effects of powdered seabuckthorn (Hippophae rhamnoides L.) leaf tea in diet-induced obese mice. Food Chem Toxicol. 49:2370-2376. (2011)
국내
- 식용식물(녹차잎, 연잎, 솔잎) 추출물에 침지한 건조 고등어의 이화학적 특성 및 항산화 활성 비교. 한국식품영양과학회지. 49:405-411. (2020)
- 해조류(미역, 김, 다시마) 분말을 첨가한 찐어묵의 이화학적 특성 및 항산화 활성 비교. 한국식품영양과학회지. 49:1169-1174. (2020)
- 베타원 쌀보리 주정추출물의 MAPK 경로조절을 통한 항염증 작용. 한국식품영양과학회지. 49:1061-1068. (2020)
- 두릅순 열수추출물의 지방세포의 분화 및 중성지방 합성 억제효과. 한국식품영양과학회지. 49:631-637. (2020)
- LPS로 자극한 대식세포에서 대두배아 추출물의 항염증 효과. 한국식품영양과학회지. 48:1303-1309. (2019)
- 오이를 이용한 기능성 식초 음료 개발. 한국식품영양과학회지. 4:927-935. (2012)
- 오이 발효음료가 만성적으로 에탄올을 급여한 흰쥐의 에탄올 대사와 항산화방어계에 미치는 영향. 한국식품영양과학회지. 40:1099-1106. (2011)
특허등록
- 보리추출물을 이용한 굴비 및 그 제조방법. 10-1736691, 2017
- 보리추출물을 이용한 부세굴비 및 그 제조방법. 10-1907781, 2018
- 젓갈을 이용한 액상용 천연조미료 및 이의 제조방법. 10-1923813, 2018
- 젓갈을 이용한 분말용 천연조미료 및 이의 제조방법. 10-1923814, 2018
- 시링산 또는 이의 염을 유효성분으로 포함하는 비만 또는 지질관련 대사성 질환의 예방 또는 치료용 조성물. 10-1615026. 2016